Jak wybrać idealną kruszarkę do lodu?

28-12-2018


Zastosowanie lodu, szczególnie rozdrobnionego, jest podstawą w tworzeniu różnego rodzaju drinków, koktajli oraz przy serwowaniu niektórych dań, jak na przykład ryby czy owoce morza. Pokruszony lód to towar, na który zapotrzebowanie jest ogromne we wszelkiej maści barach, pubach, modnych klubach, dyskotekach, restauracjach oraz innego typu lokalach gastronomicznych. Kruszony lód najłatwiej pozyskać wykorzystując do tego kruszarki do lodu. Odpowiednio dobrany sprzęt będzie idealnie służył w każdym lokalu gastronomicznym. Kruszarka to także urządzenie dedykowane firmom barmańskim, czy kateringowym, które obsługują przeróżne imprezy, wydarzenia i bankiety. Rynek sprzętów do gastronomii oferuje dwa typy urządzenia: kruszarki ręczne do lodu oraz kruszarki elektryczne. Te występują w różnych rodzajach. Jak wybrać tę najbardziej odpowiednią, która najlepiej spełni swoje funkcje w danym lokalu? Odpowiedź znajduje się poniżej. 

drink z lodem 

Kruszarka do lodu - podstawowe informacje

Zadaniem kruszarki jest rozdrabnianie większych kawałków lodu, które będę użyte w przygotowaniu drinków, koktajli bezalkoholowych, deserów czy różnego rodzaju dań. Zasady działania kruszarek są bardzo proste. Kostki lub większe elementy lodu umieszcza się w podajniku lub bezpośrednio w komorze kruszarki, gdzie duże części zostają rozkruszone za pomocą wytrzymałych metalowych ostrz. Wykorzystywane w kruszarkach ostrza musza być bardzo wydajne i mocne. Na rynku dostępne są dwa rodzaje kruszarek: 

Kruszarki ręczne

- napędzane są z wykorzystaniem siły człowieka. Dostępnych jest wiele wariantów tego urządzenia od różnych rozmiarów, po wykorzystane do produkcji materiały. Kruszarki te będą idealnie nadawać się w lokalach, gdzie zapotrzebowanie na rozkruszony lód nie jest zbyt wysokie. Kruszarka ręczna w szybkim czasie dostarczy małych kawałków lodu. Sprzęt ten idealnie sprawdzi się także w użytkowaniu w domu. Wielką zaletą kruszarek ręcznych jest niska cena.  

Kruszarki elektryczne

- to urządzenia, w którym zastosowano napęd elektryczny (silnik). Występują one, podobnie jak kruszarki ręczne, w różnych rozmiarach. Produkty te wykonano z najwyższej jakości materiałów. Kruszarki elektryczne posiadają różnej mocy silniki. Są to urządzenia bardzo wydajne, mogące dostarczyć nawet bardzo duże ilości rozkruszonego lodu w bardzo krótkim czasie. Kruszarka elektryczna, to niezbędna pomoc w lokalach gastronomicznych.  

Kruszarki do lodu produkowane są z bardzo trwałych i solidnych materiałów, żeby mogły efektywnie i przez długi czas służyć użytkownikom. Ostrza kruszarek tworzone są ze stali nierdzewnej. Urządzenia te występują w różnych rozmiarach, dlatego też, w zależności od potrzeb, można dostosować model do wymagań. Wybierając kruszarkę elektryczną dodatkowo istnieje możliwość wyboru mocy silnika.  

Dostępne na rynku urządzenia do rozdrabniania lodu charakteryzuje wygoda oraz ergonomia pracy. Kruszarki są także w pełni bezpieczne. Zabezpieczony dostęp do ostrzy w trakcie pracy oraz wytrzymałe materiały gwarantują najwyższą wydajność oraz bezpieczeństwo. 

Barman kruszący lód

Wybór kruszarki - na co zwrócić uwagę? 

Planując zakup kruszarki do lodu warto zwrócić uwagę na kilka bardzo ważnych kwestii. Kruszarka musi zapewniać najwyższą efektywność, szczególnie jeżeli chodzi o kruszarki napędzane silnikiem elektrycznym. Wtedy też trzeba dostosować moc kruszarki do wymagań lokalu. Jeżeli w jednostce mają być produkowane duże ilości kruszonego lodu koniecznie trzeba zainwestować w kruszarkę o większej mocy silnika oraz wydajności. Lokale wykazujące mniejsze zapotrzebowanie na kruszony lud śmiało mogą skorzystać z opcji kruszarki ręcznej. Przy zakupie warto również zastanowić się nad rozmiarami kruszarki. Większy pojemnik zapewni większą ilość lodu w szybszym czasie. Dobrze również zwrócić uwagę na kształt oraz ergonomię pracy kruszarki.  

Sprawdzone urządzenia dla gastronomii

Kruszarka gastronomiczna to niezbędny sprzęt w restauracjach, lokalach gastronomicznych oraz firmach zajmujących się żywieniem. Bez kruszonego lodu nie sposób przygotować wykwintne drinki, doskonałe koktajle czy podać owoce morza. Specjalnie dla właścicieli barów, pubów, restauracji oraz innych placówek gastronomicznych zaprojektowano i wyprodukowane różne typy kruszarek do lodu spełniających oczekiwania danej jednostki oraz klienta. Najwyższej klasy kruszarki do lodu dostępne są w sklepie internetowym goga-gastro.pl.

Sklep oferuje najlepsze produkty wykonane z wysoce trwałych tworzyw sztucznych oraz stali chromowanej. Urządzenia wyposażono w wydajne ostrza wykonane ze stali nierdzewnej. Firma posiada szeroki wybór modelów kruszarek elektrycznych oraz ręcznych. Goga-gastro.pl to dystrybutor produktów renomowanych marek, takich jak: APSP, Bartscher, Ceado, Hendi, Macap, Santos, Soda, Stalgast czy Waring Commercial. Produkty te charakteryzuje ergonomia pracy, wytrzymałość, solidne wykonanie, ergonomia pracy oraz atrakcyjna cena. Sklep prowadzi również profesjonalne doradztwo, pomagając w wyborze odpowiedniego sprzętu. Kruszarka elektryczna zakupiona w goga-gastro.pl to gwarancja jakości oraz pełne zadowolenie klienta.