Gofrownica – jaką wybrać?

20-05-2020

Smak gofrów wielu osobom kojarzy się z wakacjami nad morzem czy w górach. Jednak tym deserem można cieszyć się wszędzie i codziennie – wystarczy żeliwna lub teflonowa gofrownica elektryczna, na której można przygotowywać ulubiony przysmak w różnych kształtach, również jako serduszka. Pozostaje kwestia tego, jak wybrać dobre urządzenie. Czym odznacza się profesjonalny model gastronomiczny? Jaka moc będzie najlepsza – czy 1500 W wystarczy? Od czego zależy cena tego sprzętu? Odpowiedzi znajdziesz poniżej. Zapraszamy do lektury!

Dobra gofrownica – czyli jaka?

Żeby zdecydować się na najlepsze urządzenie (co jest szczególnie ważne w lokalach gastronomicznych) należy wiedzieć, na jakie elementy zwrócić uwagę. Możliwość przyrządzania gofrów w różnych kształtach, takich jak na przykład serca, to oczywiście nie wszystko – profesjonalna maszyna odznacza się efektywnością. Do tego jej cena nie powinna być zbyt wysoka. Oto najważniejsze czynniki, na jakie należy zwracać uwagę:

    • dobra płyta grzewcza – ma kontakt z ciastem, dlatego powinna odznaczać się wytrzymałością. Profesjonalna płyta jest żeliwna lub wykonana z nieprzywierającego materiału,
    • regulacja temperatury – to elektryczne urządzenie może działać bez tej funkcji, jednak zdecydowanie ułatwia ona korzystanie z niego,
    • obudowa – żeby akcesorium działało sprawnie, zwłaszcza to stosowane w lokalu gastronomicznym, należy zwrócić uwagę na to, czy obudowa jest wykonana z dobrych jakościowo materiałów,
    • uzyskanie różnych kształtów – możliwość wykonywania serc i serduszek to niejedyne opcje, do wyboru – są również inne wersje wypieków, w tym niezwykle popularne ostatnio gofry typu bubble.

Jaka moc gofrownicy elektrycznej?

Im wyższa moc, tym wcześniej urządzenie jest gotowe do pracy i tym szybciej przebiega wypiek gofrów. Wysokość tej wartości wpływa również na cenę. Za dobre akcesorium uznaje się to o mocy co najmniej 800 W, choć na rynku można znaleźć oczywiście profesjonalne modele 2000 W. O tym, jaka powinna być ta wartość, decyduje zastosowanie gofrownicy.

Moc wynoszącą 1500 W uznaje się za dobrą, czyli wystarczającą nawet w lokalach gastronomicznych. Żeby dokonać jak najlepszego wyboru, warto skontaktować się z profesjonalnym doradcą.

Jaka gofrownica jest najlepsza – żeliwna czy teflonowa?

To dwa rodzaje tego samego urządzenia, pozwalające na wykonywanie gofrów w różnych kształtach – prostokątnych, owalnych, serduszek itp. Różnią się one jednak powłoką, a tym samym sposobem użytkowania. Model żeliwny zawsze wymaga dobrego natłuszczenia przed nałożeniem ciasta na płytę grzewczą. Z kolei teflonowy ma już pokrycie zabezpieczone przed przywieraniem. Jednak to gofrownice żeliwne odznaczają się znacznie większą wytrzymałością, dlatego są one najlepsze do branży gastronomicznej.

Gofrownica gastronomiczna – dobry wybór dla Twojego lokalu

Takie wyposażenie elektryczne warto mieć w restauracji. Pozwala ono bowiem przygotowywać smaczne, szybkie i tanie desery. Przekłada się to na zwiększenie zysków. Gofry to prawdziwa gratka zwłaszcza dla najmłodszych. Dzięki fantazyjnym kształtom, takim jak na przykład serca czy podobizny bohaterów, danie staje się jeszcze atrakcyjniejsze. Maszyna o mocy 1500 W jest już wystarczające do obsługi klientów w niewielkim punkcie gastronomicznym. W profesjonalnym sklepie  można bez trudu znaleźć akcesoria, które charakteryzuje dobra jakość i jednocześnie niska cena.




Ocena: 4.31
Na podstawie: 33 ocen