Zmywarka do gastronomii - jaką wybrać?

28-03-2019

Zmywanie naczyń jest jedną ze stałych czynności wykonywanych zarówno w profesjonalnej, jak i w domowej kuchni.  W lokalu jednak naczyń zmywa się znacznie więcej, a procesowi są stawiane wysokie wymagania higieniczne. Zmywarki gastronomiczne spełniają je, jednocześnie oszczędzając czas pracowników. Jaki model urządzenia warto wybrać do profesjonalnej kuchni?

Zmywarka domowa a gastronomiczna

Zmywarka już od wielu lat jest standardowym wyposażeniem niemal każdej kuchni. Zaraz po lodówce i kuchence zajmuje trzecie miejsce wśród sprzętu AGD. Większości gospodyń domowych trudno wyobrazić sobie funkcjonowanie bez tego urządzenia. Istotnym argumentem w dyskusji nad sensownością zakupu takiego urządzenia jest także znaczna oszczędność wody. Nowoczesne zmywarki z trybem eko zużywają jedynie 6 litrów zimnej wody, podczas gdy ręczne zmywanie wymaga jej nawet 90 litrów (w tym część ciepłej, droższej). Jeśli ręczne zmywanie naczyń po rodzinnym obiedzie zajmuje 20 minut, a drugie tyle trzeba poświęcić na ich wycieranie, nietrudno sobie wyobrazić ile czasu zajęłoby ono w dużej restauracji, w której dziennie wydaje się 200-300 porcji. Z tego powodu profesjonalne zmywarki do gastronomii znacznie różnią się od domowych wydajnością oraz pojemnością komory. Zakup modelu domowego do restauracji oznaczałby jego szybkie wyeksploatowanie i związane z tym koszty naprawy czy wymiany urządzenia na nowe. 

Innym warunkiem, jaki muszą spełnić urządzenia przemysłowe, jest podgrzewanie wody do odpowiedniej temperatury. Zgodnie z wymogami BHP powinny to być zmywarki z funkcją wyparzania naczyń (około 80–90 stopni C). Funkcja ta nie tylko sprzyja lepszemu usuwaniu pozostałości jedzenia, ale też dezynfekuje. Tym samym eliminuje ryzyko rozprzestrzeniania się drobnoustrojów i prowadzenia do zatruć pokarmowych.

ZMywarka do gastronomii

Najważniejsze cechy zmywarek gastronomicznych

Wybór zmywarki do lokalu gastronomicznego wymaga przede wszystkim poznania jej podstawowych funkcji. Aby model spełniał swoje zadanie powinien być odpowiednio wydajny, a często też wyposażony w dodatkowe usprawnienia, jak np. uzdatniacz wody. Cechy zmywarek, na jakie warto zwrócić uwagę podczas zakupu to:

  • zasilanie – niemal każdy producent zmywarek oferuje modele zasilane z sieci o napięciu 230 V oraz modele przemysłowe, które potrzebują zasilania 400 V - te drugie wymagają przystosowania sieci energetycznej oraz specjalnych gniazd,
  • pompa do wspomagania płukania – to dodatkowe urządzenie wbudowane w zmywarkę pozwala zwiększyć ciśnienie wody podczas płukania naczyń, jest wskazane wówczas, gdy ciśnienie wody w sieci jest niższe niż 2 bary,
  • pompa spustowa – standardowe zmywarki gastronomiczne nie są wyposażone w takie urządzenie, jednak jest ono wymagane wówczas, gdy w lokalu nie przewidziano odpływu w podłodze,
  • sposób ładowania naczyń – zależnie od typu urządzenia dostępne są modele z ładowaniem od przodu, od góry i szufladowym – metoda ładowania ma znaczenie w kontekście ulokowania zmywarki czy jej zabudowy,
  • dozowniki na płyny do zmywarki – najlepsze i najbardziej funkcjonalne zmywarki przemysłowe są wyposażone w specjalne dozowniki, które na odpowiednim etapie pracy urządzenia samoistnie dodają płyny do zmywania, nabłyszczacze czy odkamieniacze

Zmywarka z naczyniami

Rodzaje zmywarek - uniwersalne, tunelowe, do szkła

Zmywarka gastronomiczna często jest wyposażona w wyparzacz i charakteryzuje się wysoką wydajnością. Stalgast - znany producent sprzętu dla gastronomii, w tym również urządzeń do zmywania oferuje cztery typy maszyn o różnym przeznaczeniu i cechach. Reprezentują one rodzaje zmywarek, jakie można znaleźć na rynku:

  • uniwersalne zmywarki do gastronomii – przeznaczone do zmywania sztućców, talerzy i do szkła, z funkcją wyparzania naczyń, wyposażone w standardowe kosze o wymiarach 50x50 cm,
  • profesjonalne zmywarki kapturowe – podobnie jak maszyny uniwersalne, są przeznaczone do zmywania uniwersalnego, ale wyróżniają się większą wydajnością i wanną o dużej pojemności – do sprawnej pracy wymagają dodatkowego stołu załadowczego i wyładowczego,
  • zmywarki do szkła – określane też jako barowe charakteryzują się niższym ciśnieniem strumienia myjącego, dlatego podczas mycia nie uszkadzają delikatnych naczyń, często mają pojemniki na nabłyszczacze i płyny myjące,
  • przemysłowe zmywarki do garnków i tac – dzięki wyposażeniu w większe kosze pozwalają na sprawne mycie dużych naczyń kuchennych – jako urządzenia dla dużych kuchni są zasilane prądem o napięciu 400 V.

Wśród zmywarek do gastronomii można też spotkać modele tunelowe, zalecane do kuchni szpitalnych i dużych stołówek zakładowych. Mycie odbywa się w nich w ruchu ciągłym, na specjalnej taśmie. Naczynia są myte, płukane i wyparzane, a następnie suszone. Wydajność takich urządzeń to kilkaset naczyń umytych w ciągu godziny.

Drobiazgi, które mają duże znaczenie

Oferta sklepu Gastro Masters obejmuje zmywarki dla gastronomii firm takich jak Stalgast, Hendi, Fabar, Bartscher i wielu innych. Każdy producent oferuje wiele modeli różnych typów – uniwersalnych, kapturowych, tunelowych, do szkła czy tac i garnków. Wybór tego najlepszego do konkretnej kuchni wymaga oceny jej potrzeb, rodzaju zmywanych naczyń oraz ich ilości, a także dodatkowych usprawnień. 

W szerokiej gamie produktów warto też zwrócić uwagę na szczegóły, które z pozoru są drobne, ale mogą się okazać bardzo istotne w codziennej eksploatacji. Do takich zalicza się chociażby kilka dostępnych cykli mycia o różnych parametrach (np. temperatura wody). Dostępność kilku cykli pozwala wybrać ten odpowiedni do stopnia zabrudzenia naczyń bez potrzeby zbędnego przedłużania pracy urządzenia. Im dłużej działa zmywarka tym więcej zużywa wody i prądu, a to z kolei wpływa na wyższe koszty prowadzenia firmy. Cechą, na którą warto zwrócić uwagę jest jakość wody w lokalu. Jeśli jest ona twarda warto wybrać maszynę, którą producent wyposażył w funkcję automatycznego zmiękczania wody. 

Cena urządzenia ma również istotne znaczenie podczas jego zakupu. W asortymencie można znaleźć zmywarkę uniwersalną czy wyparzacz za 2500 zł i za 17 000 zł. Nie zawsze jednak najwyższa cena oznacza najlepsze rozwiązanie. Zakup bardzo wydajnej maszyny w firmie o średniej wielkości jest zbędny, gdyż nie wykorzysta ona pełni możliwości urządzenia.