Wyciskarka do owoców i warzyw - dlaczego warto ją mieć?

18-05-2020

W letnie dni nie ma chyba niczego bardziej orzeźwiającego niż szklanka świeżo wyciskanego soku z cytrusów. Na rynku dostępnych jest wiele urządzeń, które pomagają w przygotowaniu pełnego witamin napoju. Dlaczego warto zaopatrzyć się w wyciskarkę wolnoobrotową? Na jakiej zasadzie działa i na co zwrócić uwagę podczas jej zakupu? Jeśli chcesz poznać odpowiedzi na te pytania - czytaj dalej!

Po co wyciskarka do cytrusów?

Nie od dzisiaj wiadomo, że zdrowy styl życia to przede wszystkim właściwa dieta. Dietetycy przekonują, że najwięcej witamin i składników odżywczych mają owoce i warzywa. Można spożywać je w całości lub w postaci płynnej. Szczególnie jeśli lubi się cytrusy (do których zalicza się również pomarańcze i grejpfruty), które są dostępne na rynku przez cały rok, a niektóre z nich można nawet hodować w domowych warunkach w doniczkach. Dlatego wyciskarka do owoców to sprzęt niezbędny w każdym lokalu, który stawia na zdrowie swoich klientów. 

Jaka wyciskarka do cytrusów?

Spośród sprzętów dostępnych w hurtowniach gastronomicznych można wybierać zarówno ręczne, jak i elektryczne wyciskarki do cytrusów. Te pierwsze są znacznie prostsze w budowie, a co za tym idzie - tańsze. Najczęściej są wykonane z tworzyw sztucznych, a praca za ich pomocą jest dość męcząca i bywa żmudna. Wadą ręcznej wyciskarki do cytrusów jest także to, że w soku mogą znajdować się pestki owoców.

Znacznie bardziej profesjonalnym rozwiązaniem jest zakup elektrycznej wyciskarki, którą podłącza się do źródła zasilania. Jest prostsza w obsłudze, a sok uzyskuje się w dosłownie kilka chwil. Odseparowuje również pestki. Często wyposażona jest w dodatkowe funkcje. Dobrą opcją zakupu jest wyciskarka wolnoobrotowa, dzięki której napój nie traci cennych wartości odżywczych (m.in. w wyniku nagrzewania) i nie rozwarstwia się tak, jak przy użyciu sokowirówki. Można jej używać również do przygotowywania bogatych w witaminy nektarów z innych owoców niż cytrusy i warzyw.

Wyciskarka do cytrusów - jaka moc?

Każda elektryczna wyciskarka, aby działała sprawnie przez wiele lat i przede wszystkim była funkcjonalna, powinna wyróżniać się określonymi parametrami. Jednym z najważniejszych jest moc urządzenia. Oczywiście im wyższa, tym lepiej, szczególnie w przypadku pozyskiwania soku z twardych owoców i warzyw. Najbardziej opłaca się zainwestować w taką, której moc jest większa niż 200 W.

Nie mniej ważna jest pojemność naczynia, do którego spływa świeżo wyciśnięty sok. Osoby prowadzące lokal gastronomiczny powinny rozważyć zakup wyciskarki ze zbiorniczkiem o objętości  min. 1 litra (co stanowi ok. 4 szklanki). Istotne jest, aby pojemnik był wyjmowany i łatwy do utrzymania w czystości. Duże znaczenie ma także sama konstrukcja i jakość wykonania. Najbardziej wytrzymałe modele tworzone są ze stali nierdzewnej. 

Wiele niedogodności sprawia samo mycie naczynia na sok. Dlatego warto upewnić się, czy jego kształt i wyprofilowanie nie będą utrudniać czyszczenia pod bieżącą wodą. Niektóre pojemniki można wkładać do zmywarki. 

Podsumowanie

Droższe i nieco bardziej zaawansowane wyciskarki do owoców wyposażone są w dodatkowe funkcje, w tym m.in. regulację gęstości soku, co pozwala na uzyskanie koktajlu z cząsteczkami miąższu. Cena sprzętu uzależniona jest przede wszystkim od stopnia złożoności. Najtańsze modele można nabyć za ok. 500 złotych, natomiast za te bardziej profesjonalne (np. przeznaczone do gastronomi) należy zapłacić nawet kilka tysięcy. Dobrej jakości wyciskarka zwiększy obroty restauracji czy baru, szczególnie w ciepłe dni. Dlatego warto rozważyć jej kupno.

Proponowane produkty z kategorii:

AGR Wyciskarka do owoców
AGR Wyciskarka do owoców
netto: 1 444,15 zł
(brutto: 1 776,30 zł) * *