Urządzenia chłodnicze stanowią ważną część wyposażenia każdej firmy o profilu gastronomicznym. Ich podstawowym zadaniem jest zapewnienie odpowiednich, niskotemperaturowych warunków do przechowywania żywności, która jest podatna na psucie się. Ponieważ pełnią one jeszcze inne funkcje, a także różnią się możliwościami w zakresie chłodzenia, w ich grupie można wyodrębnić kilka kategorii urządzeń. Oto najważniejsze z nich oraz ich reprezentanci.
Profesjonalne witryny chłodnicze
Witryna chłodnicza jest urządzeniem zapewniającym niskotemperaturowe, kontrolowane środowisko, jak i meblem do ekspozycji asortymentu. Charakteryzują ją wyposażenie w przeszkloną komorę z półkami i funkcja chłodzenia. Witryny zależnie od przeznaczenia różnią się kształtem, wielkością i wyposażeniem wnętrza. Jednym z ich wariantów jest też nadstawka chłodnicza umieszczana na tradycyjnym blacie lub stole. Najciekawsze dostępne modele to:
- witryna cukiernicza ARC-500L marki Resto Quality – urządzenie o pojemności 650 l wyróżnia się nowoczesnym designem i jest wyposażone w wewnętrzne półki z podświetleniem LED. Możliwość regulacji temperatury w zakresie od 2°C do 8°C zapewnia termostat. Model jest wyposażony w dwuwarstwowe szyby hartowane, które zapewniają dobrą izolację wnętrza,
- profesjonalna witryna na wino Sayl Alegria – maszyna wyróżnia się atrakcyjnym, okrągłym kształtem, a jej konstrukcja pozwala na ustawianie butelek pionowo, a nie w pozycji leżącej. Zakres temperatury roboczej wynosi 4 do 20 C. Wnętrze witryny jest podświetlone.
Najlepsze szafy chłodnicze
Profesjonalną alternatywą dla witryny jest szafa chłodnicza. Pełni ona podobne funkcje w zakresie ochrony produktów, ale jej budowa i wygląd najczęściej uniemożliwiają ekspozycję. Szafy są wyposażone w szczelne drzwi, w większości przypadków pozbawione szyb. Szafa chłodnicza przeszklona jest wykorzystywana znacznie rzadziej, głównie przy sprzedaży chłodzonych napojów. Wśród najlepszych urządzeń w tej kategorii znajdują się:
- szafa chłodnicza marki Hendi o pojemności 350 l – wyposażona w chłodzenie statyczne oraz wewnętrzny wentylator, który odpowiada za wyrównywanie temperatury. Zakres temperatur w komorze wynosi od 2°C do 8°C. Dodatkowym atutem jest wnętrze z ABS i obudowa ze stali nierdzewnej,
- szafa chłodnicza przeszklona marki Stalgast przeznaczona do wykorzystania w barach – model jest przystosowany do przechowywania i chłodzenia butelek czy puszek z napojami. Wyposażono go w wymuszony obieg powietrza, automatyczne odszranianie, a także w oświetlenie komory i sterownik z wyświetlaczem temperatury.
Wybrane lady chłodnicze
Lady chłodnicze pełnią podobne funkcje do witryn, ale różnią się od nich kształtem i wyposażeniem wnętrza. Większość modeli z tej grupy do długie i stosunkowo niskie meble, które składają się z przestronnej komory osłoniętej szybą. Nieco rzadziej we wnętrzu lady można spotkań półki. Są one wykorzystywanie głównie do ekspozycji i sprzedaży mięsa wędlin, ryb, nabiału, a w barach – sałatek i surówek. Najciekawsze modele w tej kategorii to:
- lada chłodnicza z agregatem EK System K - przeznaczona do sprzedaży i ekspozycji nabiału, wędlin i mięsa. Zakres temperatur w komorze to +1 / + 10 C. Model jest wyposażony w funkcję elektrycznego odmrażania, grzałkę przedniej szyby oraz w oświetlenie i granitowy blat roboczy,
- lada chłodnicza LCP Pegas tego samego producenta – jej szczególną cechą jest wyokrąglony kształt, który pozwala na umieszczenie urządzenia w narożniku lub wydzielenie strefy sprzedażowej. Model wyposażono też w nierdzewny blat roboczy, górne oświetlenie, odmrażanie elektryczne oraz system szyb sferycznych.
Polecane regały chłodnicze
Regał chłodniczy budową i przeznaczeniem przypomina witrynę, ale zazwyczaj jest od niej atrakcyjniejszy. Najczęściej wykorzystuje się go nie tylko do celów ekspozycyjnych, ale również reklamowych. Najlepszymi reprezentantami tych urządzeń są:
- regał chłodniczy JUKA ATOLI marki Igloo – dostępny w konfiguracji chłodniczej i neutralnej, w kilku szerokościach, a także jako wyspa chłodnicza i narożnik. Regał jest wyposażony w 3 rzędy regulowanych półek z oświetleniem oraz w system chłodzenia wymuszonego,
- regał chłodniczy “Rimi” 220 l marki Bartscher – charakteryzuje się estetyczną formą i zajmuje wiele miejsca. Temperatura robocza urządzenia to: + 2 °C do + 10 °C. Do elementów wyposażenia zaliczają się: funkcja automatycznego rozmrażania, chłodzenie powietrzem obiegowym, oświetlenie LED oraz boki ze szkła i kółka.
Zamrażarki gastronomiczne
Zamrażarka gastronomiczna zalicza się do samodzielnej klasy urządzeń chłodniczych, których cechą jest wytwarzanie i utrzymywanie w komorze temperatury poniżej 0 st. C. Zamrażanie pozwala na długie przechowywanie produktów bez ryzyka zmian w ich strukturze i utraty walorów odżywczych czy smakowych. Najlepsze modele w tej grupie to:
- zamrażarka skrzyniowa Hendi o pojemności 190 l – urządzenie jest energooszczędne, wyposażone w system chłodzenia wymuszonego z automatycznym rozmrażaniem, oświetlenie LED, ręczny regulator temperatury oraz cyfrowy wyświetlacz. Za utrzymanie niskiej temperatury we wnętrzu odpowiada też izolacja z pianki o grubości 70 mm,
- schładzarko-zamrażarka szokowa 3x GN 1/1 marki Stalgast – urządzenie jest przeznaczone do szybkiego obniżania temperatury produktów. Model jest przystosowany do umieszczania w nim pojemników gastronomicznych. Na wyposażeniu są: wbudowany agregat, cyfrowy panel sterowania, funkcja ręcznego rozmrażania.
Pozostałe urządzenia chłodnicze
Witryny, szafy i regały nie stanowią wyłącznego wyposażenia gastronomii w urządzenia chłodnicze. Wśród wielu wyspecjalizowanych produktów można też wymienić stół chłodniczy do pizzy lub chłodziarki wyspecjalizowane takie jak maszyna do sorbetów czy kostkarka do lodów. W gastronomii niezastąpione są też chłodziarka podblatowa, szafa fermentacyjna, szafa na próbki żywności czy granitor.
Proponowane produkty z kategorii: