Marki sprzętu gastronomicznego, w które warto zainwestować

19-06-2019

Rozpoczynanie działalności w branży gastronomicznej wiąże się z koniecznością wyboru wyposażenia. Najważniejszym kryterium jest dopasowanie urządzeń i akcesoriów do profilu stołówki czy restauracji. Specjalistyczne piece, garnki, patelnie, bemary czy frytkownice powinny być wydajne i funkcjonalne. Wyposażenie gastronomii w szerokim wyborze oferuje kilku producentów. Poznaj najlepsze marki.

Stalgast

Polska marka Stalgast zdobywa uznanie klientów od 1990 roku. Przez prawie trzy dekady ten ceniony obecnie producent rozwija swoją działalność doskonaląc i rozszerzając asortyment. Wśród specjalistów, którzy od lat przyczyniają się do umacniania sukcesu firmy są nie tylko znakomici projektanci technologii gastronomicznych, ale również monterzy i konstruktorzy, serwisanci i sprzedawcy, a nawet eksperci kulinarni.

stalgas

Ci ostatni mają decydujący głos w ostatecznej ocenie kotłów grzewczych i patelni, wskazując rozwiązania, które najlepiej sprawdzają się w eksploatacji. Stalgast jest firmą rodzinną, co ma duże znaczenie w kultywowaniu sprawdzonych tradycji. Produkowany obecnie sprzęt dla gastronomii to efekt wielu lat gromadzenia doświadczeń oraz zachowywania tego, co sprawdzone. Tradycyjne rozwiązania uzupełniają nowoczesne technologie i materiały, dzięki którym produkty są jednocześnie nowoczesne, funkcjonalne i energooszczędne.

Od 2008 roku z fabryki w Radomiu Trafiają do odbiorców meble gastronomiczne ze stali nierdzewnej, ciągi wydawcze i grzewcze, zmywarki, a także deski gastronomiczne z polipropylenu. Dzięki nowoczesnym magazynom w centrum logistycznym w Warszawie i Radomiu, Stalgast dostarcza odbiorcom około 7000 wzorów produktów dla gastronomii.

Zobacz również: https://www.goga-gastro.pl/blog/jak-dziala-bemar-gastronomiczny.html

Lozamet

Łódzkie Zakłady Metalowe Lozamet to kolejny polski producent i jednocześnie wysokiej klasy specjalista w dziedzinie produkcji urządzeń dla gastronomii. Wieloletnie doświadczenie firmy pozwala na dostosowanie projektów poszczególnych elementów wyposażenia kuchennego do potrzeb współczesnego rynku i wymagań unijnych, jakie muszą spełniać przemysłowe kuchnie.

lozamet

Pracownicy Lozametu to ludzie z doświadczeniem, doskonale wykwalifikowani, którzy nadążają za najnowszymi trendami mody i jednocześnie łączą je z innowacyjnymi technologiami. Produkowany sprzęt jest wysoko wyspecjalizowany, trwały i zaprojektowany tak, że ułatwia przygotowywanie dużej ilości posiłków. Lozamet istnieje od 1951 roku. Przez cały ten okres rozwijała się w dziedzinie produkcji urządzeń z zakresu gospodarstwa domowego, poszukując wciąż nowych rozwiązań technologicznych i pracując nad wzornictwem, dostosowanym do wymagań klientów.

Oferta firmy jest bardzo szeroka i skoncentrowana głównie na produktach dla lokali gastronomicznych i dużych kuchni w szkołach, szpitalach czy instytucjach. Dzięki rozbudowie linii technologicznych i przystosowaniu do produkcji coraz to nowych urządzeń dziś Lozamet oferuje ponad trzydzieści różnorodnych propozycji. Są to zarówno tradycyjne piece czy parowniki, jak i wysoko wyspecjalizowane ruszty, grille i obieraczki do ziemniaków.

Hendi

Nowoczesne szatkownice elektryczne, maszynki do mielenia, piece i taborety gazowe, wyposażenie baru oraz dziesiątki innych produktów z charakterystycznym logo Hendi znajdziesz w wielu renomowanych kuchniach. Marka należy do firmy Hendi Polska, która jest częścią międzynarodowej grupy Hendi z ponad 70-letnią historią działalności w branży. Produkty, które w Polsce pojawiły się w 2005 roku na świecie cieszą się uznaniem znacznie dłużej.

hendi

Asortyment jest projektowany z myślą lokalach i producentach z branży gastronomicznej z uwzględnieniem każdego profilu – od tradycyjnych stołówek szpitalnych po wyspecjalizowane punkty sprzedaży kebabów, pierogarnie, naleśnikarnie, kawiarnie czy bary alkoholowe. Projektowany sprzęt jest odpowiedzią na zapotrzebowanie rynku, a także efektem analizy trendów oraz dostępu do nowoczesnych technologii.

Specyfiką oferty Hendi jest zaspokajanie potrzeb nie tylko profesjonalnej gastronomii, ale również mniejszych domowych kuchni. Atutem marki jest też jej międzynarodowy zasięg, który sprzyja łączeniu w produktach rozwiązań czerpanych z doświadczeń różnych kultur kulinarnych.

Zobacz również: https://www.goga-gastro.pl/blog/jaki-ekspres-do-kawy-cisnieniowy.html

RM Gastro

RM Gastro jest marką o europejskiej renomie, która narodziła się w Czechach w 1994 roku. Jej korzenie sięgają jednak znacznie dalej, bo do 1892 roku, kiedy to Rudolf Heinz otworzył swoją fabrykę lalek. Trzy dekady później powstała druga znacząca firma z branży obuwniczej, którą powołał do życia Ladislav Mrkvička. Te niezwiązane z gastronomią przedsiębiorstwa działały z sukcesem do rozpadu komunizmu.

Aby zapobiec utracie rodzinnego majątku potomkowie pierwszych właścicieli - Jan Richter i Ladislav Mrkvička – porozumieli się ze sobą i powołali do życia RM Gastro. Pomysł okazał się trafiony, o czym świadczy obecna renoma marki oraz fakt, że piece do pizzy, zmywarki czy linie do przygotowywania przekąsek stanowią obecnie wyposażenie najlepszych kuchni w Europie.

Przeznaczeniem asortymentu, jaki produkuje firma RM Gastro jest wyposażenie wszystkich typów kuchni i punktów gastronomicznych. Różnorodność urządzeń sprawia, że korzystają z nich zarówno duże, profesjonalne restauracje, jak i pizzerie, fast foody, bary i kawiarnie. Zmywarki i piece RM Gastro wykorzystują też stołówki szkolne i zakładowe, kuchnie hotelowe, cukiernie i producenci żywności.

Egaz

egazJeśli poszukujesz do swojej nowej kuchni dobrej jakości urządzeń do obróbki termicznej poszukaj tych z logo Egaz. To kolejna polska firma, która specjalizuje się w produkcji urządzeń dla gastronomii. Wiodącą linią asortymentu są piece gazowe, elektryczne oraz gazowo-elektryczne, a także inny grzewczy sprzęt gastronomiczny. Asortyment tego producenta w całości powstaje w Polsce, począwszy od pomysłu i wstępnego projektu po ostateczne wykończenie.

Sprzęt tej marki wyróżniają wyjątkowa precyzja wykonania, bardzo wysoka trwałość oraz wydajność. Dzięki zastosowaniu nowoczesnych technologii piece, bemary czy taborety są też wyjątkowo bezpieczne i energooszczędne. Pomimo stosunkowo wąskiej specjalizacji jak na producenta z tej branży Egaz oferuje dziesiątki wzorów swoich produktów, które różnią się nie tylko wielkością i wydajnością, ale również designem. Firma z Radomia dostarcza odbiorcom taborety i trzony gastronomiczne, bemary oraz piece w wielu wariantach, wyposażone w atesty i certyfikaty.

Opinie na temat polecanych marek

Garnki, piece, zmywarki i inne urządzenia gastronomiczne są niezbędne w każdej kuchni. Różnorodność asortymentu, jako oferują wymienieni wyżej producenci pozwala na precyzyjne dostosowanie wyposażenia do ilości i rodzaju przygotowywanych potraw. Dzięki temu bez ograniczeń mogą funkcjonować dietetyczne jadłodajnie, wykwintne restauracje, punkty serwujące gofry czy bary alkoholowe.

Opinie na temat oferowanych produktów wskazują, że są one najwyższej klasy i w pełni zasługują na miano marek o europejskim czy światowym zasięgu. Lozamet, Kromet, Stalgast czy Hendi dowodzą też swojej jakości wieloma dekadami istnienia na runku, na którym oparły się surowej konkurencji i wciąż nie zawodzą nawet najbardziej wymagających szefów kuchni.