Dezynfekcja dla gastronomii w czasie koronawirusa

08-05-2020

Środki ostrożności w dobie koronawirusa 

Bezpośredni kontakt z żywnością niepoddaną obróbce termicznej sprawia, że ryzyko przeniesienia koronawirusa jest wysokie. Dlatego też, aby zapewnić najwyższy poziom higieny w lokalach gastronomicznych, konieczna jest skuteczna dezynfekcja. Pracodawca musi pamiętać o tym, aby zapewnić środki ochrony dla swoich pracowników, w tym maseczki, przyłbice i jednorazowe rękawiczki. Na stanie powinien znajdować się także płyn do dezynfekcji rąk na bazie alkoholu np. o pojemności 5l . 

Co robić, aby zmniejszyć ryzyko namnażania się i rozprzestrzeniania COVID-19? O ile jest to możliwe, warto w okresie pandemii przejść na ofertę na wynos (z możliwością odbioru dań na miejscu) lub z dowozem.  Każdorazowo należy pamiętać o przecieraniu płynem blatów, na których kroi się mięso, myciu warzyw i owoców. Nie wolno zapominać o sterylizacji naczyń kuchennych, noży i wszystkich sprzętów wykorzystywanych w lokalu. Wybierz do tego profesjonalne środki do gastronomii, które są przede wszystkim wydajnie, a co za tym idzie - ekonomiczne. 

Dobrą praktyką jest zmywanie naczyń w wyżej temperaturze niż zazwyczaj. Pomoże to zwalczyć znacznie większą ilość bakterii i wirusów. Dezynfekcja restauracji czy baru nie ogranicza się tylko do wyjaławiania powierzchni dedykowanymi preparatami. Nie wolno zapominać o regularnym wietrzeniu kuchni oraz innych pomieszczeń. Zmniejsza to ryzyko namnażania się chorobotwórczych patogenów i ich osiadania na meblach czy sprzętach. 

Zadbaj o zdrowie pracowników

Pamiętaj o tym, że największą wartością każdego dobrze prosperującego lokalu gastronomicznego jest czynnik ludzki. To zaangażowani pracownicy wpływają na wysoką sprzedaż i to, czy klienci chętnie wracają do swoich ulubionych miejsc. Ich zdrowie i bezpieczeństwo powinno być dla pracodawcy nadrzędne. 

Twoim obowiązek jest poinstruowanie (słowne lub za pomocą ulotek) kadry o możliwości zakażenia koronawirusem i konsekwencjach choroby. Podstawową zasadą jest to, aby nie dopuszczać do kontaktu z żywnością i innymi pracownikami osób, u których widoczne są objawy COVID-19 lub skarżą się na długotrwały kaszel, katar czy osłabienie organizmu. 

Higiena w pigułce 

Oto kilka zasad, które powinni przestrzegać pracownicy branży spożywczej i gastronomicznej:

    • myj ręce ciepłą wodą i mydłem przynajmniej raz na  godzinę,
    • do przygotowywania dań, załóż jednorazowe rękawiczki, które zutylizuj po zakończeniu gotowania,
    • używaj środków do dezynfekcji rąk, aby unieszkodliwić patogeny kumulujące się na powierzchni skóry (szczególnie gdy często dotykasz klamek),
    • regularnie przecieraj dedykowanymi płynami do dezynfekcji wszystkie naczynia, blaty, deski do krojenia i inne sprzęty, które wykorzystujesz do gotowania,
    • noś maseczkę ochronną, która powinna zakrywać zarówno usta, jak i nos (lub przyłbicę). Pamiętaj o jej częstym zmienianiu,
    • ogranicz do minimum kontakty z innymi pracownikami i zachowuj odpowiedni dystans - min. 2 metrów. 

Podsumowanie

Mimo iż nie jest to łatwy okres dla branży gastronomicznej, należy mieć nadzieję na to, że wkrótce wszystko wróci do normy. Im restrykcyjnej będziemy podchodzić do nakazów i zakazów, które nakłada Ministerstwo Zdrowia, tym szybciej pozbędziemy się problemu pandemii koronawirusa. Obecnie, coraz więcej przedsiębiorców decyduje się na otwarcie swoich lokali, mając na uwadze szczególne środki ochrony. 

Proponowane produkty z kategorii:

Elegancka Stacja do dezynfekcji LUX
Elegancka Stacja do dezynfekcji LUX
netto: 1 899,00 zł
(brutto: 2 335,77 zł) * *
Bezdotykowa stacja do dezynfekcji rąk model T
Bezdotykowa stacja do dezynfekcji rąk model T
netto: 2 299,00 zł
(brutto: 2 827,77 zł) * *